
Ingredients
- 3-4 filety z dorsza (może być też np. mintaj)
- sok z połówki cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- pół szklanki bulionu
- 4 łyżki śmietany
- koperek
- sól
- pieprz
Instructions
- Sos: masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy mąkę i przez kilka sekund podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion. Cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, koperek siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
- Filety kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
- Sos rozsmarowujemy na rybie i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.
Notes
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem np. pieczywa.
1 komentarz
Dziś sobie zrobiłem pieczonego dorsza z frytkami, ale tak szczerze brakowało mi w nim albo na nim dobrego sosu. następnym razem wypróbuję ten przepis