Nazywany też kotletem szwajcarskim. Można go zrobić ze schabu, cielęciny lub z piersi kurczaka.

Ingredients
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- mąka
Instructions
- Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy pieprzem i solą i odkładamy.
- W miseczce mieszamy musztardę z tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Każdy kotlet smarujemy od wewnątrz przygotowaną pastą i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera.
- Kotlety składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem.
1 komentarz
Mniam! Robię podobne kotlety z grzybkami, ale Twój przepis ciekawy, na pewno z niego skorzystam :)