Wytrawne naleśniki dla każdego, kto lubi szpinak.

Ingredients
farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku (w sezonie najlepiej zastąpić go świeżym)
- 250 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany (można z niej zrezygnować)
- sól, pieprz do smaku
naleśniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 2 szczypty soli
- olej do smażenia
Instructions
- Mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki – powinno wyjść 6 sztuk.
- Szpinak rozmrażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy.
- Ser rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy ser i śmietanę do szpinaku. Doprawiamy pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba (pamiętając, że ser feta jest dosyć mocno słony).
- Formę żaroodporną smarujemy olejem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w formie.
- Zapiekamy przez 15 minut.
2 komentarze
wow, ta głębia ostrości! :) Ekstra zdjęcie!
Super:) Stwierdzenie, że naleśniki ze szpinakiem są fantastyczne – to za mało powiedziane!!