Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na placek po węgiersku. Przeglądając strony kulinarne widzę, że każdy ma swój indywidualny przepis. Ja przyrządzam gulasz z wołowiny z papryką i dodatkiem sera, nie używam koncentratu pomidorowego. Jak dla mnie wersja idealna! Polecam.

Ingredients
gulasz:
- 0,5kg wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki mąki
- śmietana 18%
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 czerwona papryka
placki:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej (3-4)
- łyżeczka soli
dodatkowo:
- kawałek żółtego sera
Instructions
- Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
- Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką. Na koniec wyrzucamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.
- Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki – obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Placki przekładamy gulaszem, składamy na pół, oblewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
1 komentarz
mmm uwielbiam!