Mimo, że placki ziemniaczane najbardziej lubię bez żadnych zbędnych udziwnień, ta wersja również mnie przekonuje. Nie podaję tym razem ilości składników, zakładam że placki robicie tak jak ja, na oko ;)

Ingredients
- ziemniaki
- jajko
- cebula
- odrobina mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
dip:
- koperek + serek mascarpone lub w lżejszej wersji jogurt naturalny
- przyprawy do smaku – sól, pieprz
dodatkowo:
- wędzony łosoś w cienkich plasterkach
Instructions
- Ziemniaki i cebulę trę w zależności od humoru na małych lub dużych oczkach tarki ;) Wbijam do nich jajko, dodaję odrobinę mąki. Doprawiam do smaku. Smażę niewielkie placki, nakładając ciasto łyżką na rozgrzany olej.
- Koperek drobno siekam i mieszam z serkiem mascarpone lub z jogurtem naturalnym (wersja z serkiem zdecydowanie wygrywa). Doprawiam do smaku.
- Podaję placki ozdobione niewielkim plasterkiem łososia i koperkiem w towarzystwie jogurtowego dipu.
4 komentarze
Wspaniale wygladaja te placuszki. Z lososiem i takim pysznym dipem musza rewelacyjnie smakowac :)
Pozdrowienia.
Jakie one są śliczne! :)
mmm jak bliny, super.
Uwielbiam połączenie ziemniaków i łososia, ale zwykle robiłam je w klasycznej wersji. Może teraz czas właśnie na takie bliny ?:)