Coraz zimniej na dworze i coraz większą mam ochotę na to co smażone, tuczące i niezdrowe ;) Co powiecie na placki ziemniaczane, usmażone w tradycyjny sposób a potem obłożone mozzarellą, pomidorem i listkami bazylii i zapieczone w piekarniku? Jak dla mnie pycha.

Ingredients
- ziemniaki
- jajko
- cebula
- odrobina mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
dodatkowo:
- mozzarella
- pomidor
- listki bazylii
Instructions
- Ziemniaki i cebulę trzemy, dodajemy odrobinę mąki, jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju.
- Blaszkę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową i układamy na niej usmażone placki.
- Na każdym placku kładziemy plasterek pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
6 komentarzy
Jaka nietypowa wersja tradycyjnego dania! Podoba mi się :)
:)
Smakowicie podane. Fajny pomysł na placki w innej formie:)
częstuj się Majanko :)
Kocham placki ziemniaczane. A ta wersja posiada jeszcze 2 inne rzeczy, które uwielbiam. Oj, zjadłabym :)
Faktycznie bardzo apetycznie wyglądają