Placuszki z purée ziemniaczanego to bardzo proste danie, które możemy przygotować z niewykorzystanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Charakteru dodaje im parmezan i czosnek. Smakują dobrze również na zimno.

Ingredients
- 2 szklanki purée ziemniaczanego
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- parmezan do obtoczenia placuszków
Instructions
- W dużej misce wyrabiamy ciasto z purée ziemniaczanego, parmezanu, mąki, jajka i przypraw.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Z przygotowanej masy robimy kulki i spłaszczamy je w dłoniach. Obtaczamy w niewielkiej ilości parmezanu.
- Kładziemy placuszki na rozgrzany olej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
- Podajemy na gorąco.
2 komentarze
są fenomenalne! polecam :)
Czy mogę użyć puree ziemniaczanego, do którego dodałam mleka i masło?