Naleśniki mogłabym jeść codziennie. I to nie tylko na słodko. Dziś mam dla Was naleśniki pachnące gałką muszkatołową i szynką, z ciągnącym serem wewnątrz i chrupiącym na wierzchu. Szczerze polecam.

Ingredients
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- jajko
- spora szczypta soli
- olej do smażenia
- 2 średniej wielkości pory
- 10 plastrów szynki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- pół szklanki tartego cheddara + odrobina do posypania
Instructions
- Miksujemy mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki (z podanych proporcji wyjdzie 5-6 naleśników)
- Przygotowujemy farsz. W rondlu rozpuszczamy masło, dodając do niego odrobiną oleju. Pory kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i przesmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Pokrojoną w plastry szynkę kroimy w paseczki. Dodajemy do rondelka. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy aż trochę odparuje. Wsypujemy tarty cheddar, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Formę żaroodporną natłuszczamy.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu. Składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Układamy w formie i posypujemy resztą tartego sera.
- Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, aż ser na wierzchu naleśników mocno się przyrumieni.
4 komentarze
i nawet do pracy można zabrać! :)
można, na zimno też dobre ;)
Moja ulubiona wersja naleśników. Sycące i bardzo smaczne.
Witam no ja też bardzo lubię takie naleśniki. Mam zamiar właśnie zrobić sobie takie w następnym tygodniu. Naprawdę jest to świetny przepis i mam go zamiar wykorzystać.