Mała odmiana od klasycznych kopytek. Kopytka z aromatyczną bazylią i natką pietruszki ładnie się prezentują i są bardzo smaczne. Możemy podać je polane masłem lub przesmażone z drobno posiekaną cebulką.

Ingredients
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 40 dag mąki pszennej
- garść listków bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Instructions
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku.
- Bazylię i natkę pietruszki siekamy.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i zieleninę. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dosypując mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go ukośnie na paski około 2 centymetrów szerokości. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i podajemy polane rozpuszczonym masłem i udekorowane listkami bazylii. Smacznego :)
6 komentarzy
o tak, takie podsmażone z cebulką uwielbiam!
wyglądają niezwykle apetycznie :D
tak! bardzo fajne urozmaicenie,ta bazylia pięknie się w nich prezentuje:)
bardzo fajna i smaczna odmiana kopytek:)
Bardzo fajne i super pomysł z bazyliową nutką:)
kopytka w zielone kropki :-)
Robiłam już bazyliowe, przyznam się że to duże urozmaicenie, szczególnie podając z mięsem i sosem.