Moje ulubione pierogi. Delikatne ciasto i kremowy farsz z cheddarem. Możecie od razu zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić na następny raz!

Ingredients
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 rozbełtane jajko
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki miękkiego masła
farsz:
- 1 szklanka purée z ziemniaków
- 1 szklanka startego na małych oczkach tarki ostrego cheddara
Instructions
- Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajko, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być klejące. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Farsz: Purée ziemniaczane mieszamy z serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Po godzinie ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienko (im cieńsze, tym lepsze).
- Foremką lub szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy przygotowany wcześniej farsz i sklejamy brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, następnie na patelnię, gdzie przesmażamy je na maśle z drobno posiekaną szalotką. Smażymy, aż będą chrupiące i rumiane.
Notes
Podajemy z kwaśną śmietaną i przyozdobione natką pietruszki.
12 komentarzy
Uwielbiam cheddar😃super pomysł na jego zastosowanie w pierozkach ❤
Takiej wersji nie próbowalam, czas to zmienić!
Wspaniałe!
Pierogi to moja słabość…
Wyglądają pysznie! Zapisuję przepis! :)
Bardzo podoba mi się pomysł ja farsz, pierożki na pewno są bardzo smaczne :)
Uwielbiam pierogi. Ciekawe czy da się zrobić wersję bez glutenu? ;)
Nie jadłam jeszcze takich pierogów, ale myślę że ser i ziemniaki muszą smakować świetnie :)
Te pierogi są jak dla mnie zrobione. Uwielbiam połączenie ziemniaków z wyrazistymi serami. Taki farsz jest idealny do pierogów.
Uwielbiam pierogi, ale takich jeszcze nie próbowałem. Muszę je koniecznie przyrządzić.
Pierogi na rysko to jedyne których nie lubię. Ale może z cheddarem by ni wreszcie zasmakowały…
tak jeszcze nie jadłam pierogów, ale muszą być pyszne. Pierogi to moja wielka miłość <3
Uwielbiam domowe pierogi!