Uwielbiam :)

Ingredients
- 0,5 kg tłustego twarogu
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej razowej + dodatkowo kilka łyżek do posypania stolnicy
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 4 łyżki masła
- cynamon i cukier trzcinowy do posypania
Instructions
- Twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą twarogową. Przesiewamy do masy mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto może kleić się do rąk, ale nie dodajemy więcej mąki, gdyż kluski będą zbyt twarde.
- Na stolnicę wysypujemy 2-3 łyżki mąki i wykładamy połowę ciasta. Obtaczamy ciasto w mące i dłońmi formujemy wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroimy na 4 centymetrowe kawałki. To samo robimy z drugą połową ciasta.
- W dużym garnku gotujemy wodę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię wody. Odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pierogi przez kilka minut. Podajemy posypane cynamonem i cukrem.
2 komentarze
Narobiłaś mi chęci na takie :) Mniam:)
:)