Świeżych śliwek jeszcze nie ma, a mnie się już marzą knedle ze śliwkami ;)

Ingredients
- 250g białego sera
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 śliwek
Instructions
- Ser rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, jajko i stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
- Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Śliwki nacinamy, usuwamy pestki. Możemy do każdej włożyć kostkę cukru jeśli są kwaskowe.
- Ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy kluseczkę ze śliwką w środku.
- W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy knedle do wrzątku.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia. Delikatnie odcedzamy.
- Podajemy posypane cukrem i polane roztopionym masłem.
1 komentarz
Aż ślinka cieknie :)