Próbowaliście dżemu z dyni? Jego smak jest inny, niż większości dżemów. Jest nieco mączny i dość gęsty. Dobrze sprawdza się do naleśników. Ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor i pachnie wanilią. Z podanych składników otrzymamy 4 słoiczki dżemu.

Ingredients
- dynia o wadze ok. 2 kg
- szklanka cukru
- szklanka wody
- sok z połówki cytryny
- laska wanilii
Instructions
- Dynię kroimy, usuwamy pestki i okrawamy skórkę. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy wodę, cukier i sok z połówki cytryny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do rondla ziarenka i laskę, którą potem wyciągniemy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż dynia się rozgotuje i całość zgęstnieje (około 1,5-2 godziny). Usuwamy laskę wanilii.
- 4 małe słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Słoiki możemy wyparzyć wstawiając je do nagrzanego (do 100 stopni) piekarnika na 20 minut.
- Gotowy dżem dyniowy przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia.
3 komentarze
Próbowałem dżemu z dyni i bardzo mi smakował. Co prawda był bez wanilii, ale teraz jak będę go robi to pewnie dorzucę, bo pomysł świetny.
piękny kolor!
Dżem dyniowy z wanilią pierwsze słyszę, ponieważ jak ja jem dżem to zwykle taki normalny tradycyjny. Moja mama strasznie lubi robić dżemy będę musiała podrzucić jej ten pomysł. Może sama rónież coś poeksperemyntuje i zobaczę co mi z tego wyjdzie.