Bardzo popularny na internetowych zielarskich forach i blogach przepis na syrop z mniszka lekarskiego, czyli z pospolitego mlecza. Podobno wzmacnia odporność. Można go dodawać zimą do herbaty a latem do lodów :)

Ingredients
- 500 kwiatostanów (bez łodyżek, ale z zielonymi szypułkami) mniszka lekarskiego
- 1 l wody (źródlanej, mineralnej)
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
dodatkowo:
- kawałek gazy
Instructions
- Zbieramy na łące (położonej z dala od ulicy!) 500 kwiatków mniszka. Po powrocie do domu rozsypujemy je na arkuszu białego papieru i pozostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów;). Następnie zalewamy kwiatki litrem wody (nie płuczemy ich), dodajemy umytą i pokrojoną w plastry cytrynę razem ze skórką. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem i odstawiamy na 24 godziny.
- Następnego dnia przecedzamy wywar, odciskając kwiatki przez gazę. Kwiatki i cytrynę wyrzucamy, a do wywaru wsypujemy kilogram cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny, często mieszając. Odstawiamy.
- Trzeciego dnia ponownie podgrzewamy nasz miodek i gorący przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
5 komentarzy
Mijam często w lesie „zbieraczy” i zastanawiałam się jak przerabiają tego mniszka, i już znam jeden sposób :)
Robiłam i rok temu i w tym roku, pyszny jest i pomaga na ból gardła :)
Wygląda bardzo zachęcająco. Przetestowałam przepis na sosnowy to jak tylko znajdę skupisko mniszka to i Twój przepis przetestuję bo uwielbiam miody :-)
Moja Babcia właśnie wspominała o mleczu ale nie wiedziała jak się z tego przyrządza syrop. Jak wrócę na wieś na weekend to z przyjemnością zobaczę czy jeszcze są mlecze. Pozdrawia!
nawet nie wiedziałem że takie lekarstwo można przygotać