Marmolada powstaje z przetartych owoców gotowanych z dużą ilością cukru . Słowo marmolada pochodzi od portugalskiego marmelada, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z marmelo czyli właśnie z pigwy.

Ingredients
- owoce pigwy
- cukier (w większości przepisów jest około 80 dag na kilogram owoców ale ja daję trochę mniej)
Instructions
- Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Gotujemy, aż zaczną się rozpadać.
- Rozcieramy blenderem lub przecieramy przez sito. Dosypujemy cukier i gotujemy aż zgęstnieje i nabierze ciemnej barwy. Pamiętamy o bardzo częstym mieszaniu bo marmoladę łatwo przypalić.
- Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy. Osuszamy.
- Marmoladę przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez 15 minut.
9 komentarzy
Cudny kolor! Wspaniala konfiturka :)
wspaniale musi smakować:)
dzisiaj mam dostawę pigwy i też będzie marmoladowo :) ja dodaję jeszcze wanilię i 2 słodkie jabłka na 1kg pigwy :)
Właśnie tego przepisu szukałam, tylko zastanawiam się czy dobrze przeczytałam, przecieramy blenderem pigwę ze skórą?
tak, przecieramy pigwę razem ze skórką
Kusząca marmoladka :)
poprosimy taki słoik, na śniadanie do chałki :)
Bardzo nas ucieszyło, że to piękne zdjęcie jest 2222 na naszym portalu :) Z tej okazji chcielibyśmy sprezentować Ci nasz firmowy kubeczek, bardzo prosimy o przesłanie na nasz adres danych do wysyłki :) administrator@wykrywacz.smaku.pl
Mam pytanie, jak taka marmolada smakuje np w pączkach? Nigdy jej nie jadłam.