Słodko-kwaśny dżem truskawkowy z rabarbarem i dodatkiem nasion chia. Lubię dodawać go do naleśników, lub przekładać nim biszkopt. Sezon na truskawki i rabarbar już się kończy, więc macie ostatnią szansę na zrobienie go.
Dżem przygotowujemy w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem.

Ingredients
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
- 1 cytryna
- 350 g cukru
- 2 łyżki nasion chia
Instructions
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki.
- Rabarbar myjemy i kroimy na 2 cm kawałki.
- Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy łyżkę soku.
- Mieszamy owoce z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy cukier i nasiona chia.
- Stawiamy garnek na ogniu i powoli podgrzewamy, aż owoce zaczną się rozpadać i dżem się zagotuje.
- Dżem smażymy na małym ogniu przez 45 minut, często mieszając, aby się nie przypalił i odparował.
- Gorący dżem przekładamy do gorących, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 20 min. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, słoiczki wyciągamy dopiero jak wystygną.
Notes
Dżem jest dla Was zbyt kwaśny? Możecie dosypać więcej cukru lub dodać miodu do smaku. Truskawki są bardzo soczyste i dżem jest dosyć rzadki? Przedłużcie czas smażenia, żeby dżem bardziej odparował i zgęstniał.
2 komentarze
Byłem bardziej niż zadowolony że znalazłem to miejsce w sieci. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Wielkie gratulacje! Niewątpliwie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał aby poczytać nowe posty.
Ciekawie napisane. Chciałbym wyrazić uznanie za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów :) Po prostu super. Będę częściej zaglądał.