
Ingredients
- główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 4 torebki ryżu
- ewentualnie 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
sos:
- mąka
- masło
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
Instructions
- Kapustę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie i delikatnie oddzielamy poszczególne liście.
- Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej, niż jest podane na opakowaniu.
- Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy przeciśnięty czosnek, ewentualnie jajka i przyprawiamy do smaku.
- Gotowy farsz układamy porcjami na liściach kapusty i zawijamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kilka liści kapusty i posypujemy wiórkami masła.
- Układamy gołąbki w naczyniu (chociaż najlepiej gotuje się je w szybkowarze, jeśli ktoś ma).
- Gołąbki zalewamy szklanką bulionu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
- Sos pomidorowy: w rondelku przesmażamy 2 łyżki mąki z 2 łyżkami masła. Dolewamy szklankę wody. Gdy się zagotuje dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy pieprzem ,solą i ewentualnie ziołami prowansalskimi do smaku