Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Idealne na ciepłą kolację lub lekki obiad. Przepis można modyfikować wedle gustu, używając zamiast pomidorków zielonego groszku, szynki lub podsmażonych pieczarek. Czasem dodaję też jeden lub dwa ząbki czosnku.

Ingredients
- szklanka ryżu
- 6 jajek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 4 szalotki lub 1 średnia cebula
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sezamu
Instructions
- Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować aż zmięknie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.
- Jajka roztrzepać z łyżką sosu sojowego.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
- Cebulki obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Pomidorki umyć i pokroić na połówki.
- Podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać pomidorki, ryż i dokładnie wymieszać. Wlać jajka. Smażyć cały czas mieszając, aż jajka całkiem się zetną.
- Podawać posypane sezamem.
1 komentarz
Witam przepis pyszny wypróbowałem i jestem pod wrażeniem aczkolwiek zamiast sezamu dodałem kilka kropel oleju sezamowego. Zapraszam do mnie http://naobiad.blogspot.com