Miękkie udka z kurczaka w gęstym sosie. Najlepsze z ryżem lub makaronem. Przepis z programu Anny Olson Sezon na świeżość 3 (odc. 3)

Ingredients
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 kg udek kurczaka bez kości i skóry
- 1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę cebuli
- ¾ szklanki pokrojonego w grubą kostkę selera
- 2 szklanki pozbawionej nasion i pokrojonej czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego albo wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- gruba sól i mielony czarny pieprz
- 2 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
Instructions
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie.
- Obtocz udka kurczaka w skrobi kukurydzianej, strząsając nadmiar.
- Obsmaż mięso w garnku (w dwóch porcjach) z obu stron, aż zbrązowieje. Wyjmij udka i odłóż na bok.
- Zmniejsz temperaturę i podsmaż cebulę i seler przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj paprykę i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej warzywa bulionem lub wodą, dodaj tymianek oraz liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
- Włóż udka kurczaka do garnka, przykryj i duś na małym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż mięso i papryka będą miękkie.
- Wyjmij udka i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem) i przetrzyj przez sitko.
- Włóż udka z powrotem do garnka, zalej sosem i porządnie podgrzej mieszając, żeby się nie przypalił.
- Dopraw do smaku i wmieszaj zimne masło, żeby sos był gęsty i lśniący.
Notes
Możemy doprawić jeszcze sporą szczyptą ostrej czerwonej papryki w proszku.
2 komentarze
Pysznie wygląda ten kurczaczek:)
Smakowicie wyglada, pomyslow na kurczaka nigdy dosc :)