Dziś coś sycącego i ciężkostrawnego. Prawie jak gołąbki, ale w trochę innej formie. Polecam z sosem pomidorowym.

Ingredients
- 0,5 kg mielonego mięsa
- około 15 liści kapusty
- szklanka ryżu
- cebula
- jajko
- 4 pomidory
- łyżka masła
- olej
- sól, pieprz
- łyżka bułki tartej
Instructions
- Kapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.
- Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
- Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą być pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.
1 komentarz
Mniam mniam … :*