Indyjskie curry to mieszanka przypraw, które nadają daniu intensywny, korzenny smak, wyjątkowy zapach i kolor. W jego skład zazwyczaj wchodzi kolendra, gorczyca biała i czarna, kmin rzymski, chili, kurkuma, koper włoski, cynamon, goździki, papryka słodka oraz kardamon (w różnych proporcjach). Pikantność tej przyprawy zależy od zawartości ostrej chilli. Dziś mój ulubiony przepis na pikantny sos z curry.

Ingredients
- 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- łyżka ostrej papryki
- łyżka curry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- marchewka
- ćwiartka średniej wielkości selera
- cebula
- 400 g pomidorów
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz i sól
Instructions
- Cebulę drobno siekamy.
- Marchewkę i seler kroimy w słupki lub w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy pokrojone warzywa, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy kurczaka i obsmażamy przez 10 minut.
- Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
- Pomidory obieramy i kroimy. Dodajemy na patelnię. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 25 minut.
- Na koniec wlewamy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą.
- Podajemy z ryżem.
2 komentarze
ciekawa propozycja na pewno to zrobię i dodam jeszcze moje ziółka
Ja wymieniłabym ostrą paprykę na mielone chilli – papryka papryce nie równa a curry powinno być ostre. Najlepsze mielone chilli sprzedawane są w przezroczystych woreczkach (na allegro można kupić i w innych sklepach internetowych).