
Ingredients
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula (posiekana)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 50 g płatków parmezanu lub innego twardego sera
Instructions
- Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie.
- W dużym rondu rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu często mieszając.
- Po 5 minutach wsypać ryż i wymieszać go z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszając od czasu do czasu. Zajmie to około 20 minut. Risotto będzie miękkie i kremowe.
- Dodać szczypiorek lub pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
- Posypać płatkami parmezanu i podawać.