Bardzo udane połączenie smaków. Dobry pomysł na nastrojową kolację we dwoje.

Ingredients
- szklanka ryżu
- garść startego parmezanu
- szalotka
- 3 łyżki masła
- 10 krewetek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- pomarańcza
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy krewetki i gotujemy kilka minut. Krewetki odkładamy na talerz a bulion cały czas trzymamy na małym ogniu*.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, szklimy na nim cebulę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez minutę, dwie, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino i mieszamy, aż się wchłonie. Dodajemy chochelkę bulionu. Mieszamy, aż całkowicie się wchłonie. Wlewamy kolejną porcję bulionu. Powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion.
- Pomarańczę dokładnie szorujemy i ocieramy z niej skórkę. Mieszamy z ryżem. Dodajemy pozbawione ogonków krewetki oraz łyżkę masła. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy posypane startym parmezanem.
* możemy również do bulionu dodać łyżkę sosu rybnego, wtedy nie będzie już konieczne dosalanie ryżu.
2 komentarze
Uwielbiam risotto prawie pod każdą postacią, a z krewetkami rewelka!
pyszne smaki