Ostatnio wok wrócił u mnie do łask. Jest dużo zalet jednogarnkowych dań. Szczególnie gdy na dworze ciepło a domownicy wybrzydzają na każdy posiłek, który nie jest lodami ;) Dziś zapraszam na pikantne risotto.

Ingredients
- 0,5kg wieprzowiny
- szklanka ryżu
- 2 cebule
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- kilka ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka pepperoni
- łyżeczka suszonego tymianku
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Instructions
- Mięso kroimy w kostkę.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy przez kilka minut mięso, po czym dolewamy pół szklanki wody, dodajemy łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę soli i dusimy, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekaną cebulę i obrane i pokrojone na plasterki ząbki czosnku.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i dodajemy do woka. Smażymy przez 10 minut.
- Gdy mięso zmięknie, przekładamy je do woka, pozostawiając wywar w rondlu.
- Do wywaru wsypujemy szklankę ryżu, dolewamy jeszcze szklankę wody i gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Zdejmujemy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut, żeby ryż wchłonął resztę wody i napęczniał odpowiednio.
- Przekładamy ryż do woka i mieszamy.
- Doprawiamy tymiankiem i pieprzem. Jeśli trzeba dosalamy do smaku.