Zapraszam na lekkie, smaczne risotto. Jeśli lubicie czosnek, można dodać go więcej niż jest w przepisie.

Ingredients
- 12 dag liści szpinaku
- 800 ml bulionu warzywnego
- cebula
- 4 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 18 dag ryżu arborio
- sól
- pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
Instructions
- Zagotować bulion i trzymać na małym ogniu.
- Przygotować duży rondel o grubym dnie.
- Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę. Wsypać ryż. Smażyć mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wlać chochelkę bulionu, gdy się wchłonie wlać następną. Często mieszając wlewać bulion, aż ryż będzie al dente.
- Szpinak umyć. Wymieszać z ryżem.
- Podgrzewać jeszcze około 10 minut, przyprawić do smaku.
- Stopić resztę masła, przyprawić je gałką muszkatołową i bezpośrednio przed podaniem polać risotto.
9 komentarzy
Risotta ze szpinakiem jeszcze mnie nie było! Na pewno zrobię i na pewno zwiększę ilość czosnku!
Wygląda super, bardzo świeżo. Muszę koniecznie kupić świeży szpinak i zabrać się do gotowania:))
Bardzo lubię świeży szpinak, szkoda tylko, że jest tak mało dostępny. W risotto jest świetny :)
Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. A pysznie wygląda:)
Mniam. Szpinakowe cudo.
Idealna propozycja dla mnie:) – jestem na diecie!Twój przepis jest idealny:))jutro mam fajny obiadek:)
Pysznie wygląda!
chociaż za szpinakiem nie przepadam to Twoje danie wyglada świetnie że chętnie bym sie na nie skusila…;) pozdrawiam
Wygląda fajnie, apetycznie i co najważniejsze dietetycznie. Chyba się skuszę