Przepis z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jak mówi Jamie, to danie jest połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Grzyby można dodać na samym końcu aby były jędrne lub razem z porami aby zmiękły.

Ingredients
- 150 gram ryżu długoziarnistego
- 1 duży por
- duża garść pieczarek lub boczniaków
- 2 filety z kurczaka
- oliwa
- kawałek masła
- kieliszek białego wina
- pęczek natki pietruszki
- szklanka chudej śmietany
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Instructions
- Ryż gotujemy.
- Por kroimy wzdłuż na cztery części a następnie drobno kroimy w poprzek. Grzyby kroimy w plasterki. Mięso kroimy na kawałki wielkości małego palca.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i kawałek masła. Wrzucamy pora, dolewamy wino i 200 ml wody. Wsypujemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- W tym czasie siekamy pietruszkę razem z łodyżkami. Wrzucamy na patelnię pokrojone mięso, grzyby i wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku.
- Przed samym podaniem dodajemy do sosu sok wyciśnięty z połówki cytryny.
- Podajemy ryż polany sosem.
5 komentarzy
Smakowicie:) Nawet bardzo.
Boczniaków to ja jeszcze chyba nie jadłam.
Pozdrowienia.
Bardzo apetycznie wygląda!
Mmm zjadlabym z wielka checia!
Jamiego zawsze „biorę” w ciemno! Pysznie!
ojejj ale wygląda pysznie, już wiem co dzisiaj na obiad!!!