Danie z lodówkowych resztek. Można dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, albo użyć makaronu zamiast ryżu.

Ingredients
- szklanka ryżu
- 500g pieczarek
- 1 cebula razem ze szczypiorkiem
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- szklanka startego żółtego sera (u mnie Edam)
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
Instructions
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pieczarki, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Posól i smaż na małym ogniu, aż sok odparuje. Dodaj bazylię, trochę pieprzu i posiekany szczypior. Smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z ryżem.
- Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego ryż. Posyp żółtym serem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.