
Ingredients
- 1 czerwona lub biała drobno posiekana cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
- sól, pieprz
- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
- 1 obrany ze skórki i pokrojony pomidor
- 500g małych cukinii pokrojonych w słupki
- posiekany pęczek natki pietruszki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- łyżka gęstej śmietany
Instructions
- Ustaw patelnię na małym ogniu, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę. Mieszaj aby cebula się nie przypaliła.
- Wlej resztę oliwy na drugą patelnię, wrzuć słupki cukinii, dodaj odrobinę soli, podsmażaj mieszając 25 minut.
- Do zarumienionej cebuli wrzuć jabłko, podsmażaj przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj pomidora, wymieszaj drewnianą łyżką i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Do dużej misy wrzuć podsmażoną cukinię oraz cebulę z jabłkami i pomidorami. Dodaj do tego posiekaną pietruszkę i posiekany czosnek.
- Dodaj 1 łyżkę gęstej śmietany, posyp solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
- Udekoruj natką pietruszki.