Kapusta z grochem czy z grzybami? U mnie (jak każdego roku) będzie i jedna i druga, a u Was?

Ingredients
- 600 g kiszonej kapusty
- 20 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Suszone grzyby zalewamy szklanką wody i ostawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy (wodę możemy wykorzystać do zupy) i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem łyżki oleju. Szklimy cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby zmiękła ale się nie przyrumieniła.
- Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Usuwamy listek i ziele angielskie.
- Mieszamy kapustę z cebulą i grzybami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.