Smak, na który czekam całą zimę. Delikatna, kremowa młoda kapusta z koperkiem. Bez żadnych zbędnych dodatków. Idealna do młodych ziemniaczków. Polecam :)

Ingredients
- mała główka młodej kapusty
- cebula
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka octu winnego
- łyżka oleju
Instructions
- Kapustę szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody i dusimy przez 10-15 minut w zależności od pożądanej miękkości kapusty.
- Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty.
- W rondelku przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Dolewamy powoli wodę, aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Przelewamy zasmażkę do uduszonej kapusty. mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę.
- Koperek siekamy i dodajemy do kapusty.
- Doprawiamy kapustę solą, cukrem i octem do smaku.
4 komentarze
pyszności! taką kapustkę lubię :)
ja też, pozdrawiam :)
Wygląda zdrowo, sprawdzę jak smakuje :)
polecam!