Ziemniaki z sałatką jajeczną – proste, sycące, idealne na zimową kolację. Smakują na ciepło i na zimno.

Ingredients
- małe ziemniaki (najlepiej czerwone)
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 jajka
- szalotka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- czerwona papryka do dekoracji
Instructions
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Zimne jajka kroimy w kostkę. Mieszamy jajka z majonezem i szalotką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki. W misce mieszamy olej, rozmaryn i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy tak, aby wszystkie pokryte były olejem i przyprawami. Połówki ziemniaków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
Jajka obieramy i drobno siekamy. Szalotkę kroimy w małą kosteczkę. Mieszamy jajka z szalotką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę nakładamy na lekko przestudzone ziemniaki. Posypujemy czerwoną papryką. Smacznego!
1 komentarz
bardzo fajnie wygląda