Sałatka Caprese miała odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Tradycyjnie ze świeżą bazylią, którą u mnie zastąpiła rukola. Podane składniki wystarczą na 4 spore słoiczki.

Ingredients
- 2 szklanki pomidorów cherry pokrojonych na połówki
- 1 szklanka kulek mini mozzarelli
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
- 4 spore garście rukoli
- kiełki słonecznika
Sos balsamiczny:
- 2/3 szklanki białego octu balsamicznego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Instructions
- Wszystkie składniki sosu balsamicznego dokładnie mieszamy.
- W słoiczkach układamy warstwami pokrojone pomidorki, cienkie piórka cebuli, mini mozzarelle, kiełki słonecznika i rukolę.
- Polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Notes
Możemy zabrać sałatkę ze sobą do pracy, a w osobnym słoiczku sos. W upalny dzień to najlepszy pomysł na drugie śniadanie.
13 komentarzy
Fajny pomysł na sałatkę w słoiczku, można zabrać do pracy.
Pięknie się prezentuje w tej formie 😊
Klasyka najlepsza :)
Zjadłabym wszystkie sama! Jak ja kocham te rzeczy, to podanie, ten zapach i smak! Nie da się przejść obojętnie obok Twojej propozycji! Mniam!
Super! Nawet caprese można podać tak uroczo i oryginalnie :)
Uwielbiam!
Poproszę taki uroczy słoiczek z sałatką…
Bardzo fajny pomysł, aby zapakować sałatkę do słoika. Ładnie to wygląda i jest praktyczne :)
Często, podczas letnich imprez, podaję sałatki własnie w takich szklaneczkach niedużych lub ozdobnych słoiczkach. To bardzo dobry sposób na nie, prawda? :)
Twoją wszamałabym teraz na kolację ;)
Pięknie podane, prezentuje się wyśmienicie ❤
Caprese i więcej w taką pogodę nie trzeba do szczęścia :)
Nie mam pojecia jak smakuje… Ale wyglada tak pieknie, ze z checia bym sie skusila ;)
Ale to pięknie wygląda! Odświeżająco i smakowicie! :)
Wygląda obłędnie :)