Sałatka z buraków dobrze sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Lekka a zarazem sycąca. Ser feta można zastąpić kozim.

Ingredients
- 2 średnie buraki
- garść rukoli
- 80g sera feta
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- łyżka ciemnego octu balsamicznego
- łyżka ziaren słonecznika
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Instructions
- Buraki myjemy, owijamy pojedynczo folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Możemy sprawdzić miękkość buraków, nakłuwając je widelcem.
- Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
- Na talerzu układamy rukolę, na niej plasterki buraków. Następnie kruszymy ser i posypujemy ziarnami słonecznika.
- Oliwę mieszamy z octem i skrapiamy naszą sałatkę. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.
1 komentarz
taka sałatkę mogę zawsze, wszędzie i o każdej porze :)