Od tygodnia jestem na zdrowej diecie. Przymusowej, ale o dziwo zaczęło mi się podobać ;) Często korzystam ze świeżego szpinaku prosto z ogródka i robię koktajle, zupy i sałatki. Dziś na kolację pełna witamin sałatka z pieczonym buraczkiem.

Ingredients
- 1 jajko
- 1 mały czerwony burak
- pół małej czerwonej cebuli
- garść świeżego szpinaku
dressing:
- duża szczypta nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżki octu winnego
- odrobina płynnego miodu
- szczypta soli i pieprzu
Instructions
- Buraczka dokładnie umyć i nie obierając ze skórki upiec w piekarniku. Obrać. Odłożyć do wystygnięcia. Pokroić na plastry a następnie na połówki.
- Jajko ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Przygotować sos mieszając dokładnie oliwę, ocet, miód, koper, sól i pieprz.
- Rozłożyć na talerzu liście szpinaku. Ułożyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę. Skropić przygotowanym sosem.
3 komentarze
Ciekawa jestem takiej sałatki.Smacznie wygląda.:)
Bardzo smaczna Majanko :) polecam :)
No wygląda smacznie, chyba spróbuję.