Orientalna sałatka z grzybami i warzywami. Będziecie potrzebować obieraczki do julienne, żeby pokroić cukinię. Jeśli jej nie macie, możecie pokroić cukinię zwykłą obieraczką w cienkie paseczki jak tagliatelle.

Ingredients
- 2 duże portobello
- 1 awokado
- 1 limonka
- 1 mała cukinia
- 1 kapusta pak choi
- 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
marynata do grzybów:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
dressing do sałatki:
- 1 łyżeczka czerwonej pasty chili lub sosu tabasco
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki majonezu
- sok z połówki limonki
Instructions
- Grzyby oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy je w około półcentymetrowe plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty marynatą. Odstawiamy.
- Robimy sos mieszając czerwoną pastę chili, sos sojowy, olej sezamowy, majonez i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi.
- Cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do julienne.
- Awokado kroimy w półplasterki.
- Patelnię mocno rozgrzewamy. Układamy obok siebie plasterki grzybów i smażymy z obydwu stron, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Przesuwamy grzyby na bok patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy, mieszając, aż cukinia straci chrupkość i wchłonie sok, który powstał podczas smażenia grzybów. Zdejmujemy z ognia.
- Na talerzu układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy połowę cukinii, plasterków portobello i awokado. Posypujemy uprażonym sezamem. Dekorujemy kawałkami limonki. Podajemy od razu.
2 komentarze
Uwielbiam grzyby, więc ta sałatka na pewno by mi smakowała!
na pewno! jest naprawdę świetna :) pozdrawiam!