Dziś coś dla wielbicieli sałatek ziemniaczanych.

Ingredients
- 1 kg ziemniaków
- sól
- szklanka bulionu
- łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżki białego octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- świeżo mielony czarny pieprz
- kilka plasterków wędzonego boczku
Instructions
- Ziemniaki myjemy i przez 20 minut gotujemy w mundurkach. Obieramy i odstawiamy do wystudzenia.
- Zimne ziemniaki kroimy w plasterki. Bulion podgrzewamy do temperatury wrzenia, zdejmujemy z ognia, mieszamy z musztardą, octem balsamicznym oraz oliwą. Ciepłym bulionem zalewamy ziemniaki.
- Rzodkiewki myjemy i dowolnie kroimy. Szczypior grubo tniemy. Mieszamy rzodkiewkę i szczypior z ziemniakami i odstawiamy na minimum godzinę.
- Przed podaniem sałatki obsmażamy plastry boczku na suchej patelni, aż będą chrupkie. Podajemy sałatkę doprawiając lekko solą i pieprzem i układając bekon na ziemniakach.