Warzywne spaghetti przygotowane zgodnie z zasadami postu warzywnego dr Ewy Dąbrowskiej.

Ingredients
- 1 mała cebula
- 350 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- pół łyżeczki papryki chilli w płatkach
- łyżeczka suszonej bazylii lub posiekana świeża bazylia
- 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej papryki
- płaska łyżka bulionetki warzywnej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 młode cukinie
- bazylia świeża do dekoracji
Instructions
- Cebulę prażymy na suchej patelni. Gdy zacznie się lekko przypiekać dolewamy 1/3 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (płaską łyżkę domowej bulionetki, pół łyżeczki papryki chilli w płatkach, 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej papryki oraz bazylię).
- Gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
- Cukinie myjemy i tniemy na paseczki za pomocą obieraczki typu julienne.
- Układamy spaghetti z cukinii na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
2 komentarze
bardzo lubię takie warzywne spaghetti, a Twoje wygląda obłędnie :)
dziękuję :)