Uwielbiam zielone szparagi. Korzystajmy z nich, ponieważ sezon niedługo się skończy. Najlepsze, przygotowane w najprostszy sposób.

Ingredients
- pęczek zielonych szparagów
- ok. 8 plastrów szynki parmeńskiej
- parmezan
Instructions
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (ok. 2-3 cm.).
- Wkładamy je, związane nitką w luźny pęczek, do wysokiego garnka.
- Nalewamy wody tak, aby główki szparagów znajdowały się nad powierzchnią.
- Gotujemy kilka minut. Wyciągamy.
- Każdy plasterek szynki kroimy wzdłuż na pół.
- Owijamy szynkę wokół szparagów i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch ścieramy odrobinę parmezanu (możemy zrobić to obieraczką do warzyw).
- Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch się przyrumieni.