Kolorowa potrawa kuchni arabskiej z kuskusem i świeżymi warzywami. Może być podana sama lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa.

Ingredients
- 250g kuskusu
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- mały słoiczek czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduża cebula
Instructions
- Kuskus zalać wrzącą wodą w proporcji 1:2. Odstawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Pomidory pokroić w niedużą kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Cebulę i natkę pietruszki posiekać.
- Wymieszać gotowy kuskus z sokiem z cytryny, oliwą i warzywami. Doprawić do smaku.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki.
15 komentarzy
Kuskusu do tabbouleh nigdy nie zalewam wodą – do nawilżenia kaszki wystarczą soki, które puszczą dodane do niej warzywa, sok z cytryny i oliwa. Po kilkugodzinnym pobycie w lodówce kaszka wchłonie wspomniane płyny i będzie wilgotna. Polecam tę metodę – widziałam ją kiedyś w jednym z programów kulinarnych i od tamtej pory zawsze tak robię tabbouleh.
Haniu-Kasiu następnym razem tak właśnie zrobię,też słyszałam o tej metodzie (tak podobno przygotowuje się prawdziwy tabbouleh). Dziękuję za cenną uwagę :) Pozdrawiam ciepło :)
uwielbiam tą sałatkę…;)
ja też :)
Piekna, sloneczna, letnia salatka – od samego patrzenia poprawia mi sie humor!
Maggie – latem musi być kolorowo :)
O, widze, ze masz wersje super-warzywna:) Ja lubie, robie (czasami) i jadam taka bardziej tradycyjna: tylko z kaszka burghul, natka piertuszki i pomidorami. Dlugo nie moglam sie przekonac, a teraz uwielbiam!
Cudnie wygląda :)
dziękuję :)
O, to ja poproszę troszkę! :))
Pychotka:)
Pozdrowienia.
proszę się częstować :)
Rewelacja : ) Zrobiłam to dziś na obiad : ) Ale na górę dałam trochę słonego greckiego sera, świetnie się skomponowało : )
Do prawdziwego Tabbouleh daje się bulgur, nie kuskus. Obowiązkowo nalezy do tej pysznej arabskiej salatki tez mięta i kwaśny joghurt. Pozdrawiam serdecznie!
kocham przepisy z tego bloga, idealnie trafiają w mój smak. wczoraj zrobiliśmy sobie z chłopakiem tabbolueh- było pysznie. :)
bardzo mi miło, dziękuję :)