Sałatka z drobno pokrojonych, gotowanych warzyw z majonezem gości u mnie w domu od kiedy pamiętam. Czasem trochę modyfikuję skład dodając groszek, jabłko, natkę pietruszki, kiełbasę lub filety ze śledzia (matiasy).

Ingredients
- 6 ziemniaków
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- mały seler
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- mały słoiczek majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Instructions
- Ziemniaki, marchew, seler i korzeń pietruszki dokładnie myjemy. Nie obieramy.
- Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby się schłodziły (wtedy łatwiej je pokroić).
- Jajka gotujemy na twardo.
- Warzywa i jajka kroimy w niewielką kosteczkę. Mieszamy w dużej misce.
- Dodajemy majonez, musztardę i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Delikatnie mieszamy, aby nie zgnieść warzyw.
2 komentarze
Mniam,smakowita sałatka. Uwielbiamy ją i na święta jest obowiązkowo :) Pozdrawiam ciepło:)
A cebulki to Ty do sałatki jarzynowej nie dodajesz? ;) Słyszałam też o wersji z ziemniakami, ale ona chyba by do mnie nie przemówiła.