Kapusta, którą co roku przygotowuję na wigilijny stół.

Ingredients
- 600 g kapusty kiszonej
- 600 g grochu łuskanego
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Instructions
- Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- W osobnym garnku gotujemy groch (idealny jest lekko rozgotowany).
- Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem łyżki oleju. Szklimy cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby się nie przyrumieniła. Gdy cebula będzie całkiem miękka dodajemy mąkę i przesmażamy jeszcze przez chwilę, mieszając.
- W garnku mieszamy ugotowaną kapustę i groch, dodajemy cebulę z zasmażką i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, dodajemy kminek i świeżo mielony pieprz.
3 komentarze
ze świeżej kapusty czy kiszonej? :)
Musi się znaleźć na stole! :)
koniecznie :) pozdrawiam!