Przepis oparty na Kuchni Polskiej.

Ingredients
- pęczek botwiny
- 3 średniej wielkości buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 duże ziemniaki
- mała główka młodej kapusty
- pół szklanki fasoli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka octu lub kwasu burakowego
- sól, cukier, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki śmietany 18%
Instructions
- Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości.
- Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,2 l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować. Kapustę i botwinę poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania.
- Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę.
- Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku.