Zupa z młodych buraczków, to coś, na co czekam całą zimę. Delikatna, zabielona gęstą śmietaną i koniecznie z dodatkiem jajka na twardo.

Ingredients
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- kilka ząbków czosnku
- pół szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- pół łyżeczki cukru
- łyżka octu winnego
- 4 jajka na twardo
Instructions
- Botwinę myjemy dokładnie i siekamy (razem z buraczkami).
- W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy botwinę i dusimy przez kilka minut.
- Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy czosnek i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia.
- Doprawiamy, dodajmy ocet i zabielamy śmietaną.
- Na talerzach dekorujemy pokrojonymi na ćwiartki lub połówki jajkami.