Bramborová polévka czyli czeska zupa ziemniaczana z grzybami. Pochodząca z kuchni czeskiej zupa, która w zależności od regionu różni się nieznacznie sposobem przygotowania i dodatkami. Przygotowana na warzywnym bulionie zabielanym śmietaną. Polecam, bo jest pyszna :)

Ingredients
- korzeń pietruszki
- marchewka
- ćwiartka selera
- 4 ziemniaki
- garść suszonych podgrzybków lub innych grzybów
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
Instructions
- Grzyby namaczamy zalewając je dwoma szklankami wody.
- Z warzyw korzeniowych i listka laurowego gotujemy bulion. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je.
- Do bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, razem z wodą w której się moczyły. Gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wystudzone warzywa korzeniowe kroimy i dodajemy do zupy.
- Zabielamy śmietaną.
1 komentarz
Jak byłam dzieckiem to jeździłam do Czech do wuja i tam jadałam taką zupę, pamiętam ten smak. Ciekawe czy wyjdzie mi podobna, na pewno spróbuję. Pozdrawiam