Lato to idealna pora, żeby ciepłą zupę zastąpić chłodnikiem. Na przykład ze świeżej botwinki z kefirem.

Ingredients
- pęczek botwinki
- pęczek koperku
- 4 ogórki małosolne
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
Instructions
- Botwinkę myjemy i drobno siekamy (liście, łodyżki i buraczki). W głębokim rondlu zalewamy botwinkę wodą tak, aby ją przykryła i dusimy, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
- Na dużych oczkach tarki trzemy ogórki. Koperek siekamy. Mieszamy z botwinką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Dokładnie mieszamy i dolewamy maślankę lub kefir.
- Schładzamy.
- Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
5 komentarzy
Mniam, bardzo lubię botwinkę :) Sliczny kolor ma Twoja zupka :)
Uwielbiam ten piękny kolorek ;)
piekny, az slinka cieknie:)
bardzo lubię…;) piekne zdjęcia zrobiłas
dziękuję :)