Domowa bulionetka warzywna czyli wegetariańska kostka rosołowa domowej roboty. Naprawdę rewelacyjna. Gotuję na niej prawie wszystkie zupy. Przygotowany z niej bulion nie wymaga już praktycznie żadnego solenia i doprawiania. Bulionetka warzywna nadaje się również do doprawiania sosów. Po rozcieńczeniu jest lekko mętna i ma ładny żółty kolor. Na litr zupy wystarczy łyżka naszej aromatycznej, warzywnej pasty. Składniki możecie lekko modyfikować, w zależności jaki smak lubicie. I uważajcie z lubczykiem, zbyt dużo lubczyku zdominuje smak waszej bulionetki.

Ingredients
- 100 g białej części pora
- 700 g marchewki
- mały seler
- 300 g pietruszki
- 2 duże cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (około 3 cm)
- 3-4 duże gałązki lubczyku (najlepszy jest taki kupiony na targu, nie doniczkowy)
- 15 ziarenek pieprzu (może być kolorowy)
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 250 g soli
Instructions
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir trzemy na tarce.
- Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i imbir przekładamy do dużego garnka.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora.
- Lubczyk (całe gałązki), liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy i sól blendujemy na gładką masę. Również przekładamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie mieszamy ponownie, stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, przez 50-60 minut, aż wszystko będzie miękkie.
- Blendujemy na gładką masę i przekładamy do pojemnika.
- Przechowujemy w zamrażarce.
Notes
Dzięki dużej zawartości soli, bulionetka nie zamarznie i będzie można bez problemu nabierać łyżką porcje masy.