Gdy termometr pokazuje 30 stopni w cieniu, najlepszy obiad to zimne gazpacho przygotowane z dojrzałych pomidorów.

Ingredients
- 4 duże, dojrzałe pomidory (u mnie malinowe)
- 2 ogórki gruntowe
- ćwiartka czerwonej cebuli
- mała czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa i bazylia do dekoracji
Instructions
- Pomidory nacinamy na krzyż i wkładamy na minutę do wrzątku. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
- Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Z papryki usuwamy nasiona i również kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa wkładamy do blendera, dodajemy oliwę i ocet i miksujemy.
- Doprawiamy do smaku.
- Chłodzimy w lodówce przez min. godzinę.
- Podajemy w szklankach, polane oliwą lub posypane drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami.
Notes
Najlepsze z dodatkiem grillowanej bułki.