Rozgrzewająca, gęsta zupa krem. Jej kolor i smak na pewno poprawi Wam nastrój. Możemy podać ją z grzankami albo posypaną prażonymi pestkami dyni.

Ingredients
- 0,5 kg pieczonej dyni obranej ze skórki
- około 3 szklanek bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- bazylia świeża lub suszona
- 3 łyżki oleju
- łyżka czerwonej pasty curry
Instructions
- Czosnek, cebulę i imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy blenderem na jak najgładszą pastę.
- W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy zblendowaną pastę i przesmażamy przez chwilę.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego.
- Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy łyżkę czerwonej pasty curry i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać.
- Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą do smaku.
4 komentarze
Fajnie, że dynia wkracza do kuchni. Pyszna taka zupka i rozgrzewająca :)
Bardzo rozgrzewająca :)
Jak zawsze świetne zdjęcie :) Osobiście nigdy nie piekę dyni przed zrobieniem zupy ale widzę, że najwyższa pora spróbować.
Dzięki ;) polecam, zupa z pieczonych warzyw ma głębszy smak. Pozdrawiam :)