Delikatna zupa krem o ciekawym smaku. Zjadłam, mimo że nie przepadam za kapustą. Przepis z gazetki Moje Gotowanie poleca.
Porcja zdecydowanie za duża, chyba że macie ochotę jeść ją przez kilka dni;) Jeśli zdecyduję się kiedyś na powtórkę to tylko z połowy podanych składników.

Ingredients
- 5 ziemniaków
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- mała główka kapusty białej albo włoskiej
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kminku
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 żółtko
- posiekany koperek
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz, cukier
Instructions
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Kapustę szatkujemy.
- Zalewamy warzywa gorącym bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy.
- Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny.
- Śmietanę mieszamy z żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy.
- Podgrzewamy, uważając aby nie zagotować.
- Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem (ja z sera zrezygnowałam).