Ze smażonymi ziemniakami i twarogiem. Przepis kresowy, zaproponowany na warsztatach przez szefa kuchni, Piotra Murawskiego. Bardzo ciekawy i mimo „wybuchowej” mieszanki składników – bardzo smaczny. Kto nie boi się spróbować piwa z kefirem zapraszam na staropolską polewkę :)

Ingredients
- 100 g słoniny
- 2 cebule
- 1 kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 l ciemnego piwa
- łyżka mąki pszennej
- 800 ml kefiru
- 100 ml śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 200 g twarogu lub bryndzy
- 4 duże ziemniaki
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Instructions
- Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.
- Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż i podziel na dwie części.
- Na pierwszej części słoniny mocno usmaż pokrojone ziemniaki.
- Do drugiej części słoniny dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej piwo i pół litra wody, dodaj kostkę rosołową Knorr, przyprawy, posiekany czosnek oraz podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut.
- Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy, po czym wlej do pozostałej zupy i dokładnie wymieszaj.
- Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj do zupy.
Notes
Zupa naprawdę warta spróbowania, przypomina trochę tradycyjny żurek.
6 komentarzy
patrząc na listę składników byłam przerażona co z tego wyjdzie a potem smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył – bardzo dobre to było :)
To brzmi genialnie, na pewno wypróbuję!
Mimo ze Polka, przepisu nie znalam. Ser,Śmietana i ziemniaki mysle ze lekko nie bedzie!:) ale zdjęcia kusza by sprobowac.
Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Musi smakować świetnie!:)
Akurat czytam książkę o historii polskiej kuchni, w której wspominają polewkę piwną:) Ciekawe, jak smakuje:D
Przepis interesujący jak całe nasze kresy